אם כך מדובר בעבירה הכי "אטרקטיבית" בימינו. העבירה העיקרית בה עוסקים בתי המשפט לתעבורה מדי יום. עבירה אשר לא פוסחת גם על אנשים נורמטיביים לגמריי. עבירה כל כך מלחיצה שקובעת סנקציה של שנתיים פסילת רישיון נהיגה ואף לעיתים גם מאסר בפועל וזאת לצד סנקציות נוספות ממשרד הרישוי כמו טסט, תיאוריה ומבחנים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
כדי להתחיל ולספר על העבירה הכי "אטרקטיבית" בימינו חייבים לעבור שיעור היסטוריה קטן… אל דאגה, נעשה זאת בקצרה.
עד שנת 2005 החוק היה שונה ממה שהוא היום, עד שנת 2005 כדי לעצור נהג לבדיקת ינשוף היה חייב השוטר לגבש חשד סביר כי אכן אותו נהג נוהג בשכרות. לא היו מחסומי שכרות ארוכים כמו שיש היום ואכן אלה אשר היו נעצרים היו אלה שחשדו בהם, למשל: אם נהג היה נוסע בזיגזג בכביש אז היה ניתן לעצור אותו לבדיקה, או למשל אם שוטר היה עוצר נהג לבדיקה שגרתית והיה מריח מפיו אלכוהול היה ניתן לערוך לו בדיקת נשיפה.
וכך באמת עד שנת 2005 הייתה עבירת השכרות נחלתם של אלה שנחזו לשיכורים גם בלי בדיקת הינשוף שנערכה להם. המימדים של הדוחות אשר לא היו חריגים והעבירה הייתה פחות "פופולרית" מכפי שהיא כיום.
ואז הגיעה שנת 2005…..
לאור ריבוי תאונות הדרכים ולאור "מגפת הנהיגה בשכרות" אשר פשטה במדינתנו החליטה הכנסת לתקן את המצב החוקי. משנת 2005 הוסמך כל שוטר שעבר הסמכה לבצע בדיקת ינשוף לכל נהג אף מבלי שיהיה לו חשד סביר. הדבר הוביל ליצירת מחסומי שכרות ארוכים בהם נבדק אדם אדם להימצאות אלכוהול בגופו. כמו כן נקבע רף אלכוהול ממנו (240) והלאה ייחשב אדם כשיכור.
לאור כניסתו של הינשוף לשוק הנהגים ולאור המסות האדירות של התיקים אשר הגיעו לבית המשפט בעבירת השכרות, החלו להישמע אין ספור טענות כנגד מכשיר הינשוף, כנגד השוטרים אשר מבצעים בדיקות שכרות ובמישור המשפטי כנגד העבירה עצמה.
לאחר דיונים ארוכים וסאגות משפטיות ארוכות הוחלט להעמיד את רף האלכוהול ממנו ייחשב אדם כשיכור על 290 מק"ג (הייתה תקופה שהרף היה 400 מק"ג) וכך אוכפת המשטרה נכון להיום.
כמו כן נקבעה חזקה לפיה דין המסרב (או זה שמכשיל בכוונה את הבדיקה) כדינו של אדם שיכור על כל הסנקצויות הקשורות בכך, היינו שנתיים פסילה.
למה צפוי מי שנתפס נוהג בשכרות?
אם נתפסת עם כמות של 290 מק"ג ומעלה ותורשע בגין עבירה של נהיגה בשכרות אתה צפוי למספר עונשים כאשר הבולט והנפוץ ביניהם היא כמובן שלילה של הרישיון.
החוק קובע עונש מינימום של שלילת רישיון נהיגה לפחות לשנתיים. המשמעות היא שאם נתפסת נוהג בשכרות (290 מק"ג ומעלה) והודת בביצוע העבירה בבית המשפט, אתה צפוי לקבל שנתיים שלילה ולא יום אחד פחות. נכון שלבית המשפט סמכות להפחית את הפסילה אך ברמה הפרקטית בתי המשפט נוטים שלא לעשות שימוש בסמכות זו ואם אם כן – מפחיתים את הפסילה במס' חודשים בודדים.
אם אני גם ככה אחד שלא נוהג הרבה ולא ייגרם לי נזק מהשלילה, למה לא להודות ולגמור את הסיפור, לקבל את העונש, אקח את הרישיון בחזרה כשהשלילה תיגמר?
אז ככה, קודם כל זכותו של כל אדם להודות בביצוע העבירה ולקחת אחריות. בהיבט הפרקטי חשוב לדעת כי אדם אשר ריצה תקופת שלילה של שנתיים (למעשה שנה ומעלה) בעבירה זו של נהיגה בשכרות, לא צפוי לקבל את רישיון כל כך מהר, בטח לא כאשר השלילה מסתיימת. ראשית, לאחר שתיגמר השלילה ותגיע למשרד הרישוי כדי לקבל בחזרה את הרישיון ימהרו לשלוח אותך למכון הרפואי לבטיחות בדרכים על מנת לבחון את התאמתך האישיותית והרפואית לנהיגה. למשל: לשלול כי מדובר באדם אלכוהוליסט או באדם עם בעיה אישיותית/פסיכולוגית אחרת שנהיגתו מסוכנות. בהנחה ועברת את המבחנים בהצלחה – מה שאומר ששילמת אגרה בהצלחה, המתנת בהצלחה רבה תקופה של בין 3-6 חודשים לתור במכון הרפואי, עברת את הבדיקות והפרוצדורה רק אז ניתן להגיע למשרד הרישוי ולקבל את הרישיון….רק נשאר לעבור טסט ותיאוריה והרישיון אצלך…ואז לחכות שוב שנתיים נהג חדש אבל בגדול הרישיון אצלך.
עונשים נוספים אשר בית המשפט יכול להטיל עליך בגין עבירה זו היא שלילה על תנאי, קנס, מאסר על תנאי, שעות לתועלת הציבור ואף במקרים קשים יותר בהם כמות האלכוהול גבוהה או כאשר זו אינה הפעם הראשונה שנתפסת נוהג בשכרות הינך צפוי לעבודות שירות ואף למאסר בפועל.
כיצד יכול לעזור לי עו"ד המתמחה בדיני תעבורה?
ראשית, עו"ד טוב יזמין את כל חומר החקירה ויבחן אותו בקפידה על מנת לאתר נקודות חלשות בראיות.
ככל שמדובר בעו"ד ותיק ומקצועי בתחום כך גם גוברת היכולת שלו לאתר נקודות חלשות. ברור למשל כי עו"ד ותיק ומנוסה שמכיר את נהלי המשטרה בעל פה יאתר יותר נקודות חלשות מעו"ד אשר לא מכיר את נהלי המשטרה.
בראש ובראשונה עו"ד טוב צריך למנוע מהלקוח שלו לעבור מחדש את תהליך הוצאת רישיון הנהיגה וכמובן למנוע ממנו לעבור בדיקות במכון הרפואי.
בנוסף, עו"ד טוב צריך להילחם על מנת שרישיון הנהיגה שלך לא ייפגע בכלל ואם אין ברירה אז שהפגיעה בו תיהיה קטנה ככל האפשר.
עו"ד טוב יפעל מנת ששאר רכיבי הענישה יהיו מזעריים למשל פסילה על תנאי מזערית.
עו"ד טוב ילחם על מנת שהקנס שקילבת יהיה נמוך ככל האפשר.
וכמובן- שלא תרצה מאסר בפועל.
כמה אפשר לשתות כדי לא להיתפס במכשיר הינשוף?
אין לכך תשובה. למעשה עבירת השכרות נאכפת החל מ-290 מק"ג. הדבר תלוי במשקל הגוף בגובה, קצב חילוף החומרים ועוד נתונים פיסיולוגיים המשתנים מאדם לאדם. לכן לא ניתן "לכמת" את כמות האלכוהול שמותר לשתות. אדם אחד ישתה כוס יין ועלול למצוא את עצמו שיכור ואדם אחר יכול לשתות 3 בירות ולא למצוא את עצמו שיכור. כל אדם וגופו שלו.
מכיוון שלא ניתן לדעת את הכמות ממנה אתה יכול להימצא שיכור הפתרון הטוב ביותר הוא פשוט לא לשתות.
אני אדם נורמטיבי ללא עבר פלילי, בצבא שירתתי ביחידה מובחרת (עושה שם עדיין מילואים) נתפסתי עם כמות של 300 מק"ג,מעולם לא ביצעתי עבירת תנועה, בדיקות המאפיינים שלי היו תקינות לגמרי, למה אני צפוי?
כפי שהסברנו החוק קובע עונש של שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים. נתונים כמו עבר אישי, תעבורתי ופלילי, בדיקות המאפיינים וכדומה הם לא "פקטור מהותי" במשוואת העונש. למרות כל הנתונים שפירטת אתה צפוי לקבל שלילת רישיון נהיגה למשך שנתיים. יכול להיות שבית המשפט יעשה שימוש בסמכותו וייתן לך שלילה קצרה נותר של 18-20 חודשים אבל עדיין תאלץ לעבור בדיקות במכון הרפואי, טסט ותאוריה.
כדי לחלץ אדם מהסנקצויות הקשות של נהיגה בשכרות צריך לבחון את החומר בעין מקצועית ורק אז ניתן לשנות את האישום, להטיל עליך עונשים קלים יותר ולמנוע שליחתך למכון הרפואי ולטסט ותאוריה.
חבר שלי נתפס עם כמות של 700 מק"ג וקיבל בהסדר טיעון 3 חודשי שלילה, אני נתפסתי עם כמות של 350 מק"ג וקיבלתי 11 חודשי פסילה, כיצד זה ייתכן?
תיתכן בהחלט סיטואציה כזאת. כל מקרה הוא לגופו. כפי שהסברנו בכל תיק מצוי חומר החקירה. ייתכן כי בתיק אחד (למשל של חברך) חומר החקירה כלל הרבה "נקודות חלשות", הרבה כשלים ראייתיים ולכן הצליחו להגיע להסדר טיעון הכולל 3 חודשי שלילה. ייתכן כי בתיק שלך לא היו הרבה נקודות חלשות או ייתכן שהנקודות היו חלשות מדי ולכן הסדר הטיעון איתך היה של 11 חודשי פסילה. הדבר גם תלוי בותק הנהיגה של שניכם, בעבר הפלילי והתעבורתי שלכם וכן בנסיבותיכם האישיות. בשורה התחתונה – העונש הוא לא בהכרת ביחס ישר לכמות בה נתפשת.
האם כדאי לי לתעד את השתלשות האירועים עם השוטר באמצעות הטלפון שלי?
חד משמעית כן. לעיתים תיעוד דין הדברים עם השוטר יכול להביא לשינוי של ממש בבחינת חומר החקירה ואף להוביל לזיכוייך. זו דרך מעולה להתמודד עם מה שרשם השוטר בדוחות הפעולה שלו.
מה זה בעצם סירוב לבדיקת ינשוף?
כמו שהסברנו החוק לא מבחין בין אדם אשר מסרב לבדיקה ובין אדם שנמצא שיכור עפ"י מכשיר הינשוף. השניים יואשמו בנהיגה בשכרות והיו צפויים לפסילה של לפחות שנתיים לצד הסנקציות ממשרד הרישוי.
כאשר מואשם אדם בסירוב חשוב לבדוק האם אכן הוסברה לו משמעות הסירוב, האם הבין את מהות הבדיקה והאם הבין מה הסנקציות באם ייסרב.
באשר לאדם אשר הכשיל את הבדיקה חשוב לאבחן בין הכשלה מכוונת שאז דינו כדין נהג שיכור לבין אדם אשר מטעמים אובייקטיבים לא הצליח לבצע את הבדיקה שאז אכן הייתה הצדקה לא לבצע את הבדיקה.
מה לגבי אוכלוסיות מיוחדות – נהגים חדשים ומקצועיים?
מדובר בנהגים איתם ביקש המחוקק להחמיר ולקבוע רף אלכוהול נמוך במיוחד של 50 מק"ג. קרי מעבר לכמות זאת דינם כדינו של נהג הרגיל עם כמות של 290 מק"ג.